מרפאה פרטית :          052-797-9296

זימון תור לחברי מכבי: 03-519-3578 

שאלות ותשובות

קטרקט הוא מצב של עכירות בעדשה הטבעית הנמצאת בתוך העין. העכירות גורמת לטשטוש ראייה או ירידה באיכות הראייה בעין אחת או שתיהן.

בניתוח הקטרקט אנו שואבים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית נקייה וכך משפרים משמעותית את איכות וחדות הראייה. הניתוח נעשה בהרדמה מקומית ואינו כואב כלל.

קטרקט משני הוא מצב של עכירות הקופסית המכילה את העדשה המלאכותית לאחר ניתוח הקטרקט וגורם לטשטוש ראייה. העכירות מופיעה בכל המנותחים כחודשים או שנים לאחר ניתוח הקטרקט ואינו מהווה תופעת לוואי. אפשר להגדירו כפרוצדורה משלימה או כשלב השני של ניתוח הקטרקט בכל המנותחים ללא יוצאים מן הכלל.

הטיפול בקטרקט משני הוא טיפול בלייזר יאג, פעולה פשוטה ומהירה הנעשית במרפאה ואינה כרוכה בכאב. לאחר הניקיון של העדשה בלייזר אין חזרה של העכירות וזהו השלב הסופי של ניתוח הקטרקט.

חור מקולרי הוא חור במרכז הרשתית שנוצר לרוב באופן ספונטני או לאחר טראומה וגורם לירידה דרסטית בראייה. מצב זה דורש ניתוח רשתית על מנת לסגור את החור ולהשיב את הראייה לקדמותה.

ממברנה אפירטינלית (ERM) היא קרום שמופיע על פני הרשתית באופן עצמוני ללא סיבה ידועה או בהקשר למחלות רשתית שונות ועלול לגרום לעיוות הראייה. בניתוח רשתית אנו מקלפים את הקרום מעל פני הרשתית על מנת להפחית או להעלים את העיוות בראייה.

במידה ובניתוח רשתית הושאר אוויר או גז בתוך העין, הפציינט בד"כ מודרך לשמור על תנוחת ראש מטה למשך רוב שעות היום. שיתוף פעולה של הפציינט ושמירה על תנוחת ראש הכרחי להצלחת הניתוח.

ראייה של רחפנים יכולה לנבוע משינויים של זגוגית העין (הג'לי בתוך העין) במהלך הטבעי של היפרדות הזגוגית מפני הרשתית או במקרה של דימום תוך עיני. במקרים אלו עליכם לפנות מיד לבדיקה עינית על מנת לשלול קרעים ברשתית, היפרדות רשתית או דימום בזגוגית העין.

היפרדות רשתית קורית לרוב לאחר היפרדות זגוגית היוצרת קרעים ברשתית ומאפשרת לנוזל הזגוגית להיכנס מתחת לרשתית ולהפריד אותה מדופן העין. היפרדות רשתית מתבטאת בירידה בראייה, הבזקי אור, ראייה של "וילון" בשדה הראייה ומצריכה טיפול ניתוחי מיידי בבית חולים.

שמן סיליקון משמש ליצור טמפונדה (דחיסה) של הרשתית על מנת לשמור עליה צמודה במקרים של ניתוח להיפרדות רשתית.

 

המקולה הוא האזור המרכזי החשוב ביותר ברשתית לראייה חדה (ראייה של עצמים מורכבים). ניוון מקולרי תלוי גיל הוא ניוון של הגיל המבוגר הפוגע בראייה המרכזית (קריאה של שעון או זיהוי פרצופים למשל). קיימים שני מצבים של נמ"ג: נמ"ג יבש ונמ"ג רטוב. נכון לימינו, לנמ"ג יבש אין טיפול אך יש צורך במעקב מסודר אצל רופא עיניים מטפל. לנמ"ג רטוב יש טיפולים שונים ולרוב מדובר בהזרקות תוך עיניות.

בצקת מקולרית היא עיבוי והידרציה (מִיוּם) של המקולה הגורם לירידה בחדות הראייה. בצקת מקולרית יכולה לקרות בשל סכרת, חסימה ורידית או לאחר ניתוחים עיניים. הטיפול בבצקת מגוון וכולל טיפול בטיפות, הזרקות תוך עיניות וטיפולי לייזר.

יש מגוון סוגים של הזרקות תוך עיניות. ההזרקות משמשות לטיפול בניוון מקולרי מהסוג הרטוב, בבצקת מקולרית בחולי סכרת או חולים שעברו חסימה ורידית בעין.

טיפולי לייזר ניתנים למקרים של קרעים ברשתית (לאיחוי הקרע) על מנת למנוע היפרדות רשתית. לייזר PRP משמש לטיפול בחולי סכרת עם פגיעה עינית משמעותית. לייזר PDT שימש בעבר למחלות רשתית ניווניות וכיום נמצא בשימוש לא נפוץ.