מרפאה פרטית :          052-797-9296

זימון תור לחברי מכבי: 03-519-3578 

הבזקים
בעיניים

הבזקים בעיניים (פלאשים בעיניים) נגרמים לרוב מההתכווצות הטבעית של הנוזל דמוי הג'ל בעין (זגוגית), תהליך שמתרחש בדרך כלל עם הגיל. המקור להבזקי האור הוא לא חיצוני, כלומר לא מדובר באור מסנוור שהגיע מחוץ אליכם, אלא הבזק שמתרחש בתוך העין. סיבות נוספות לראייה של הבזקים היא טראומה לגלגל העין או שפשוף חזק של העיניים, אאורה של מיגרנה או מחלות דלקתיות של הרשתית.

אם יש לכם הבזקים בעיניים, זה יכול להיות סימן למצב עיניים חמור כמו היפרדות רשתית ולכן חשוב להיבדק אצל רופא עיניים בהקדם.

מרגע שאנו קמים בבוקר ועד שנלך לישון, העיניים שלנו לא מפסיקות לעבוד אף לא לרגע. אולם ישנם אנשים שהעיניים שלהם עובדות "יותר מדי". זה קורה כאשר הם חווים הבזקי אור, או פלאשים. בשפת הרפואה תופעה זו מכונה בשם "פוטופסיה".

בדף זה נתאר מהם הגורמים לתופעת הבזקי אור בעיניים וכיצד מטפלים בהם.

תוכן עניינים

מהם הגורמים להבזקים בעיניים?

ישנם מספר גורמים אפשריים לתופעת הבזקי אור בעיניים (פלאשים בעיניים), אולם הנפוצים ביותר מכונים בשפת הרפואה בשמות: "היפרדות זגוגית העין", שהינה תופעה טבעית של הזדקנות ג'ל העין, ו"היפרדות רשתית העין", שהינה תופעה רפואית המצריכה טיפול מיידי.

60 שניות על זגוגית העין

זגוגית העין (באנגלית: (vitreous היא חומר שקוף דמוי ג'ל הממלא את חלל העין. הזגוגית מכילה 99% מים ו-1% סיבי קולגן וחומצה היאלורונית. לזגוגית שני תפקידים חשובים ביותר: מחד היא שומרת על צורת העין, ומאידך, שומרת על שקיפות למעבר תקין של קרני האור אל רשתית העין.

מה קורה לעין כשהיא מזדקנת?

אחד מתהליכי ההזדקנות הטבעיים שלנו מכונה בשם "היפרדות זגוגית העין". מאזור גיל 50 ומעלה, ישנו תהליך המתרחש אצל מרבית בני האדם: המרקם של זגוגית העין נעשה פחות ג'לי ויותר נוזלי. כתוצאה מכך, ג'ל הזגוגית חווה מעין קריסה ומתחיל להתרחק מדופן גלגל העין.

כיצד מתרחשים הבזקי אור בעיניים?

כאשר זגוגית העין מתכווצת ומתרחקת מהרשתית, הדבר יוצר גירוי פיזי עבור קולטני הרשתית. הרשתית מגיבה לגירוי זה באמצעות שליחת אותות עצביים למוח. עיבוד האות לעתים בא לידי ביטוי כהבזק קצר של אור. הבזקי האור בולטים יותר בחשיכה.

האם אפשר למנוע את היפרדות זגוגית העין?

לא ניתן למנוע את היפרדות הזגוגית, מאחר ותהליך זה הינו חלק טבעי של הזדקנות העין.

האם היפרדות זגוגית העין פוגעת בראייה?

על פי רוב, היפרדות הזגוגית אינה פוגעת בראייה, אך בהחלט יכולים להופיע נקודות צפות בשדה הראייה שלרוב המוח מסתגל ומתעלם מהן.

האם היפרדות זגוגית העין היא דבר מסוכן?

היפרדות זגוגית העין היא תהליך טבעי המתרחש עם הגיל ואין שום צורך בהתערבות רפואית. אולם חשוב לעקוב ולהיבדק, מאחר והיפרדות זגוגית העין מגבירה את הסיכון לקרע ברשתית, ואף להיפרדות רשתית.

מהי היפרדות רשתית?

מכיוון שג'ל הזגוגית עדיין אחוז ברשתית בזמן שהוא מתכווץ, במקרים מסוימים הזגוגית תמשוך את הרשתית מדופן גלגל העין. כאשר זגוגית העין מושכת את הרשתית בחוזקה עלול להיווצר קרע ברשתית.
הקרע ברשתית עלול לגרום לשני תהליכים בעין:

  1. דימום בחלל זגוגית העין. במצב זה שדה הראייה יהיה חסום ע"י גוש כהה ובמידה ולא נספג עצמונית יהיה צורך בניתוח לניקוי הזגוגית.
  2. חדירת נוזל מתחת לרשתית העין. חדירת הנוזל מפרידה את הרשתית משכבת התאים המספקת לה חמצן ודם, אשר ממוקמת בדופן גלגל העין. תהליך זה מכונה בשם "היפרדות רשתית" והוא מצריך טיפול מיידי על מנת למנוע אובדן ראייה בלתי הפיך.

תסמינים להיפרדות רשתית

  • טשטוש ראייה
  • ירידה חדה בחדות הראייה
  • הבזקים ופלאשים בעיניים
  • הופעה של גופים צפים בצורת זבובים , קורי עכביש, חוטים או קוים
  • הופעת וילון או איבוד חלק משדה הראייה

גורמי סיכון להיפרדות רשתית

סטטיסטית, אדם אחד מכל עשרת אלפים סובל מהיפרדות רשתית. גורמי הסיכון הינם:

  • היפרדות זגוגית העין (כאמור)
  • קוצר ראייה גבוה
  • טראומה לעין הנגרמת מחבלה
  • ניתוחי עיניים כגון ניתוח קטרקט
  • נטייה משפחתית

כיצד לטפל בהיפרדות רשתית

הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה: זיהוי מוקדם הוא המפתח. ההמלצה שלנו היא לערוך בדיקת עיניים מקיפה אחת לשנה אצל רופא עיניים. בנוסף, ברגע שמורגשת ירידה קלה בראייה או הבזקי אור בעיניים עצומות או פקוחות או הבזקים בעין שמאל או ימין או שניהם, יש להגיע מיד לבדיקה אצל רופא עיניים מומחה ברשתית (*תקף גם במקרים של הבזקי אור בעיניים בהריון).

בשלבים הראשונים של היפרדות רשתית נוצר קרע בלבד, ללא היפרדות ממשית. הטיפול בקרע ברשתית מבוצע באמצעות קרן לייזר היוצרת צלקת מסביב לקרע, על מנת למנוע מעבר של נוזלים מזגוגית העין אל מתחת לרשתית. טיפול הלייזר אורך כמה דקות בלבד. על פי רוב, כאשר הטיפול בקרע מבוצע בזמן ניתן למנוע את היפרדות הרשתית. הטיפול מבוצע בהרדמה מקומית.

ניתוח לטיפול בהיפרדות רשתית

למרבה השמחה, בשנים האחרונות חלה פריצת דרך משמעותית בטיפול בהיפרדות רשתית, וזאת גם במקרים מורכבים וקשים, שעד לפני עשרים שנה לא ניתן היה לטפל בהם באפקטיביות.

הודות לשיפור שיטות הניתוח, שיפור איכות המכשירים, פיתוח חומרי עזר כימיים, אמצעי ראייה אופטיים וגם בזכות מיומנות המנתחים, הסטטיסטיקה מלמדת כי ב-85% מניתוחי היפרדות רשתית בשנים האחרונות די בניתוח אחד על מנת להצמיד את הרשתית המופרדת בחזרה למקומה.

אם אתם חווים הבזקי אור בעיניים, ירידה בראייה או תופעה אחרת הקשורה להיפרדות רשתית, אל תמתינו. זיהוי וטיפול מוקדם הם המפתח לשמור על הראייה. 

צרו קשר לתיאום בדיקת עיניים ופגישת ייעוץ עם ד"ר אבי אוחיון.

ד"ר אבי אוחיון, רופא עיניים, מומחה רשתית וקטרקט, מנתח רשתית, זגוגית וקטרקט, מבצע ניתוחי עיניים למבוטחי מכבי או באופן פרטי. מעבר לאודות ד"ר אבי אוחיון >>>

ד"ר אבי אוחיון, רופא עיניים מומחה רשתית וקטרקט, מבצע ניתוחי רשתית וקטרקט דרך מכבי, מכבי זהב ובאופן פרטי

ד"ר אבי אוחיון, רופא עיניים, מומחה רשתית  וקטרקט, מנתח רשתית, זגוגית וקטרקט, מבצע ניתוחי עיניים למבוטחי מכבי או באופן פרטי.

מומלץ לקרוא

ד"ר אבי אוחיון, רופא עיניים מומחה רשתית וקטרקט, מבצע ניתוחי רשתית וקטרקט דרך מכבי, מכבי זהב ובאופן פרטי

ד"ר אבי אוחיון

רופא עיניים

מומחה ומנתח רשתית וקטרקט