מרפאה פרטית :          052-797-9296

זימון תור לחברי מכבי: 03-519-3578 

ממברנה אפירטינלית

ממברנה אפירטינלית היא מצב רפואי שמופיע בדרך כלל בגיל מבוגר, אשר גורם לעיוות בראייה. במקרים שבהם המצב משפיע באופן חמור על הראייה, חשוב לדעת שיש מה לעשות כדי לשפר באופן משמעותי את הראייה, ולהשיב למטופל את איכות החיים שלו. במאמר זה תוכלו למצוא את כל מה שחשוב לדעת על ממברנה אפירטינלית ברשתית העין.

מהי ממברנה אפירטינלית בעין?

(ERM – Epiretinal Membrane)

ממברנה אפירטינלית היא קרום שעשוי מסיבי קולגן ותאים מיופיברובלסטים. קרום זה צומח על האזור המרכזי של רשתית העין שמכונה מקולה. המקולה היא האזור שבו נקלטת התמונה המרכזית של הראייה, והיא חשובה לאיכות הראייה משום שהיא משפיעה על ראייה פרטים וצבעים. כאשר על המקולה צומחת ממברנה אפירטינלית היא יכולה לגרום לעיוות של המקולה, ומכאן גם לעיוות של התמונה המתקבלת בעין ולירידה משמעותית באיכות הראייה.

תמונת המחשה מנקודת מבטו של חולה מברנה אפירטינלית

תוכן עניינים

מהם הגורמים להיווצרות ממברנה אפירטינלית בעין?

הסיבה השכיחה ביותר להיווצרות ממברנה אפירטינלית בעין היא היפרדות הזגוגית שהיא תהליך הזדקנות טבעית של העין. סיבות נדירות יותר לממברנה בעין יכולות להיות מחלת הסוכרת, אובאיטיס, חסימה ורידית, טראומה, קרע או היפרדות רשתית, וכן, לעיתים, ממברנה יכולה להתפתח בעקבות ניתוח עיניים.

שכיחות המחלה

השכיחות של ממברנה אפירטינלית מוערכת בטווח של כ-7 עד 13 אחוזים מהאוכלוסייה. הרוב המכריע של הסובלים ממחלה זו הם אנשים מעל גיל 50. במקרים רבים הממברנה אינה גורמת להפרעה משמעותית, ואינה דורשת טיפול. אחוזים בודדים מהאוכלוסייה יסבלו מעיוות וירידה בראייה שיחייבו התערבות טיפולית כירורגית.

תסמינים עיקריים של ממברנה אפירטינלית בעין

הממברנה פוגעת במקולה שנמצאת במרכז הרשתית, וכתוצאה מזה, הפגיעה היא במרכז שדה הראייה. לכן, התסמינים העיקריים של ממברנה אפירטינלית בעין כוללים ירידה באיכות הראייה המרכזית שכוללת טשטוש במרכז הראייה, ועיוות של הראייה. הביטוי של עיוות זה הוא מעין ערבול של הקווים והפרטים, לדוגמא, עיוות של הכתוביות בטלוויזיה או הפרעה בזמן נהיגה. אחת הדרכים לאבחון עצמי של מצב הממברנה היא להסתכל על דף עם משבצות (אמסלר גריד). אם הקווים נראים עקומים ומעוותים – יש לפנות לרופא לאבחון מקצועי, ולטיפול על פי הצורך.

מה הם השלבים בהיווצרות ממברנה?

בדרך כלל ממברנה אפירטינלית נוצרת כתוצאה מהזדקנות זגוגית העין. השלב הקודם לממברנה הוא לרוב היפרדות זגוגית. הזגוגית, שהיא החומר דמוי הג'ל שנמצא בתוך העין, הופכת לנוזלית יותר עם הגיל, ובעקבות זאת היא מתרחקת מהרשתית. זהו מצב טבעי שמתחיל בדרך כלל בגיל 50 ולרוב התסמינים היחידים שלו הם floaters, מעין נקודות או כתמים שחורים שצפים בשדה הראייה. במקרים מסוימים, היפרדות הזגוגית משאירה על גבי הרשתית תאים העוברים שגשוג וגורמים להתפתחות של הקרום המכונה ממברנה אפירטינלית.

מבנה אשתית תקין - בלי ממברנה בעין
מבנה רשתית תקין
ממברנה אפירטינלית בעין
ממברנה אפירטינלית

לחצו על התמונות להגדלה

אבחון

מי שיכול לאבחן ממברנה אפירטינלית הוא רופא עיניים במהלך בדיקה שגרתית, ועדיף שיהיה עם מומחיות ברשתית. בנוסף, קיימת בדיקת OCT הכוללת צילום והדמיה של העין (בדיקה ללא קרינה). הבדיקה מאפשרת לרופא לראות את שכבות הרשתית ולזהות אם יש ממברנה אפירטינלית הגורמת לעיוות רקמת הרשתית.

איך מטפלים בממברנה אפירטינלית?

ברוב המקרים אין צורך בטיפול. עם זאת, לאחר אבחנה של ממברנה אפירטינלית, המטופל יהיה במעקב אצל רופא העיניים כדי לזהות אם ישנה החמרה הדורשת התערבות. במקרים בהם הממברנה האפירטינלית גורמת לעיוות משמעותי בראייה, ויש צורך בהתערבות רפואית, הטיפול הוא באמצעות ניתוח ויטרקטומיה – ניתוח שבו נכנסים דרך פתחים קטנטנים בחלק הלבן של העין, כורתים ושואבים את הזגוגית, מקלפים את הקרום אשר גורם לעיוות הראייה, ומסירים אותו מעל פני הרשתית. כיוון שהפתחים קטנים מאוד לא נדרשים תפרים וההתאוששות קלה יחסית. הניתוח מתבצע לרוב בהרדמה מקומית, והמטופל משוחרר לביתו לאחר זמן קצר. עם זאת, אם הניתוח בוצע בהרדמה כללית, המטופל יצטרך להתאשפז למספר שעות להתאוששות ולאחר מכן יוכל להשתחרר לביתו, בהתאם לשיקול דעת הצוות המטפל. סך הכול מדובר בניתוח קל שההחלמה ממנו קצרה למדי, כל עוד מקפידים על הוראות הרופא, על מנוחה ועל טיפול נכון בעין לאחר הניתוח.

האם הראייה שלי תשתפר לאחר הניתוח?

חשוב לציין כי הפרוגנוזה הראייתית תלויה בכמה מוקדם הגיע המטופל אל המנתח. לדוגמא, במידה וידוע על ראייה ירודה מזה כ-10 שנים בשל הממברנה האפירטינלית אזי הצפי לשיפור בראייה לא יהיה גבוה במיוחד. לעומת זאת, במידה ומדובר בירידה חדשה בראייה בחודשים האחרונים, ניתן לצפות לשיפור בראייה. רוב מוחלט של המטופלים מדווחים על שיפור ניכר בעיוות הראייה וחלקם הגדול גם בשיפור מסוים בראייה.  

סיבוכים אפשריים

כמו בכל ניתוח, גם בניתוח ויטרקטומיה יכולים להיות סיבוכים, אם כי אלה נדירים. ישנה סכנה (נדירה) לדימומים והידבקויות לאחר הניתוח, וכן סכנה שהרשתית תקרע או תתנתק למצב של היפרדות רשתית ממש. סיכון ששכיחותו יחסית גבוהה יותר הוא התפתחות של קטרקט לאחר הניתוח. יש להיות ערים לאפשרות זו, ולפנות לרופא לניתוח קטרקט אם המצב מחמיר. לאחר ניתוח הקטרקט הרבה פעמים ישנה הטבה משמעותית והנאה מחודשת מתוצאות הניתוח הקודם.

מתי חשוב לגשת לרופא

בכל מקרה שבו ניכר עיוות בראייה ובמיוחד אם הוא במרכז שדה הראייה, יש לפנות לרופא בהקדם ולאבחן האם מדובר בממברנה אפירטינלית. אם וכאשר אתם מסתכלים על קווים ישרים אתם רואים אותם עקומים ומעוותים – פנו לרופא לבדיקה בהקדם.

ממברנה אפירטינלית בעין שאלות ותשובות

בכל מצב של עיוות במרכז שדה הראייה, טשטוש וערבול של קווים, צבעים ופרטים, יש לפנות לרופא עיניים לבדיקה. ממברנה אפירטינלית בעין מאבחנים אצל רופא עיניים מומחה רשתית בבדיקה שגרתית, וכן באמצעות סריקה מתקדמת בטכנולוגיית OCT.

אין סכנת חיים בממברנה ולא מדובר בגידול. במקרים רבים ממברנה אפירטינלית היא מצב רפואי שחיים אתו ללא טיפול, כל עוד הפגיעה בראייה אינה מפריעה לתפקוד. עם זאת, במקרים שבהם הממברנה גורמת לעיוות משמעותי במרכז הראייה, צריך להתערב רפואית בניתוח, כדי להשיב למטופל את איכות חייו.

במצבים קלים רופא העיניים יבצע מעקב מסודר אחר המטופל כדי לוודא שהממברנה אינה מושכת את הרשתית וגורמת לעיוות משמעותי בראייה. כל עוד העיוות בראייה הוא קטן יחסית, המטופל יתרגל אליו ויוכל לנהל את חייו כמו קודם, ללא טיפול רפואי. עם זאת, במקרים חמורים יותר שפוגעים בראייה עד כדי הפרעה לתפקוד היום יומי, יש צורך בניתוח ויטרקטומיה שבו יקולף הקרום שגורם לעיוות בראייה.

הניתוח לרוב משפר את המצב, אך לא מחזיר את הראייה באופן מלא למה שהייתה קודם. לא ניתן לדעת באיזה אופן יגיב המטופל לניתוח, אם זה יעזור לו יותר או פחות. כמו כן, יש להתאזר בסבלנות, משום שהשיפור הוא הדרגתי ויש תהליך של שיקום שיכול לארוך מספר חודשים ועד שנה.

בעוד שישנם מצבים רפואיים שבהם הראייה יכולה להשתפר באמצעות תוספי מזון, תרגילי ראייה וטיפות עיניים, המקרה של ממברנה אפירטינלית אינו אחד מהם. למעשה, אין למצב זה טיפול מלבד ניתוח. עם זאת, מטופלים רבים מסתגלים לעיוות בראייה וממשיכים לתפקד באופן מלא עם הממברנה, מצליחים להתמצא במרחב, לקרוא ולזהות פרטים. אם הממברנה פוגעת בראייה עד כדי פגיעה בתפקוד, יש לשקול התערבות ניתוחית.

ממברנה אפירטינלית בעין מטופלת על ידי רופא עיניים מומחה למחלות רשתית. המומחיות של הרופא נחוצה לאבחן נכון את הממברנה, לזהות נכון את מיקומה ולהחליט על תוכנית טיפול, וגם לבצע את הניתוח להסרת הממברנה – אם התברר שיש בו צורך. רופא מנוסה ומיומן יוכל לבצע ניתוח שההחלמה ממנו קלה ומהירה, והמטופל יוכל לחזור לביתו כבר ביום הניתוח.

ד"ר אבי אוחיון, רופא עיניים, מומחה לניתוחי קטרקט ומומחה לניתוח רשתית וזגוגית העין מבצע ניתוחי עיניים למבוטחי מכבי או באופן פרטי.

מעבר לאודות ד"ר אבי אוחיון >>>

מומלץ לקרוא

ד"ר אבי אוחיון, רופא עיניים מומחה רשתית וקטרקט, מבצע ניתוחי רשתית וקטרקט דרך מכבי, מכבי זהב ובאופן פרטי

ד"ר אבי אוחיון

רופא עיניים

מומחה ומנתח קטרקט ורשתית

ד"ר אבי אוחיון, רופא עיניים מומחה רשתית וקטרקט, מבצע ניתוחי רשתית וקטרקט דרך מכבי, מכבי זהב ובאופן פרטי

ד"ר אבי אוחיון, רופא עיניים, מומחה לניתוחי קטרקט ומומחה לניתוח רשתית וזגוגית העין מבצע ניתוחי עיניים למבוטחי מכבי או באופן פרטי.

מעבר לאודות ד"ר אבי אוחיון >>>