קטרקט מולד
ד"ר אוחיון » קטרקט מולד
קטרקט מזוהה כמחלה של הגיל השלישי ועם זאת, הוא יכול להופיע בקרב צעירים ואף אצל תינוקות רכים. קטרקט מולד מופיע לאחר הלידה או תקופה אחריה והוא יכול להיות קשור במחלות תורשתיות או להיווצר במהלך ההיריון בשל חשיפה לזיהום, מחלות וגורמים אחרים.
קטרקט אשר מופיע בתינוקות עלול לגרום לקשיי ראיה, עין עצלה, פזילה וניסטגמוס (ריצוד עיני) ולכן ישנה חשיבות לטיפול מוקדם.
תוכן עניינים
מהו קטרקט מולד?
קטרקט הוא מצב בו ישנה עכירות בעדשת העין. העכירות גורמת לכך שהאור לא נכנס במלואו דרך העדשה ולכן איכות הראיה ירודה. בתינוקות הדבר עלול להשפיע גם על התפתחות הראיה בטווח הארוך וכן לעיכוב התפתחותי הנובע מפגיעה ביכולת פיתוח קשר עין יד והבנת המרחב.
קטרקט מולד נחשב לתופעה נדירה (בישראל השכיחות עומדת על כ-0.03% מהתינוקות) אך בחוסר טיפול הוא יכול להשפיע על הראיה בהמשך החיים. זמן האבחון והטיפול בקטרקט ישפיעו על עתיד הילד כאשר אובדן ויזואלי בתחילת החיים עלול לגרום לאובדן ראיה קבוע בהמשך.
כיצד מאבחנים קטרקט מולד?
בישראל כל תינוק עובר בדיקת החזר אור ראשונית ביום היוולדו. המטרה של הבדיקה היא לאבחן מצבים אפשריים להיווצרות קטרקט, בעין אחת או בשתי העיניים. במידה והבדיקה מצביעה על חשד להתפתחות קטרקט, תתבצע בדיקת עיניים מקיפה וזאת כדי לזהות את הקטרקט המולד בשלב מוקדם ככל הניתן.
יש לציין כי במקרים מסוימים רמת הקטרקט נמוכה כך שהעכירות לא מפריעה להתפתחות הראיה או להתפתחות הכללית של התינוק. במקרה זה יתכן שההחלטה תהיה לבצע מעקב בלבד ללא טיפול התערבותי.
דחיפות ודרך הטיפול בקטרקט
ההחלטה על דחיפות הטיפול תלויה במצב הנוכחי של הקטרקט ומידת הסיכון הנשקפת לראיה. בחוסר טיפול, קטרקט מולד עלול להוביל לפגיעה קבועה בראיה וכן לפגיעה התפתחותית. במידה ונראה שיש סיכון לכך, ההמלצה תהיה לטפל בקטרקט בהקדם האפשרי. ניתוח קטרקט הוא הפתרון ובמהלכו תוחלף עדשת העין הטבעית של התינוק בעדשה מלאכותית ובמקרים מסוימים תתבצע החלטה לא להשתיל עדשה מלאכותית ולתקן את הראייה עם עדשת מגע במקום.
כאשר מדובר בתינוקות וילדים רכים, איברי הראיה קטנים ולכן ישנה חשיבות גבוהה למיומנות של המנתח ולדיוק. בסיום הניתוח יוכל התינוק לראות את העולם בצורה ברורה יותר אך חשוב להמשיך לבצע מעקב וטיפולי המשך לשמירה על איכות הראיה.
המשך טיפול לאחר הניתוח
ההחלטה כיצד לטפל בתינוק לאחר הניתוח תשתנה בהתאם למצב הראשוני. לאחר הניתוח יותאמו עדשות או משקפיים לפי הצורך האופטי של התינוק. במידה והניתוח בוצע בעין אחת בלבד, בשלב מסוים "יכסו" את העין הבריאה וזאת כדי לעודד את קליטת התמונה מהעין שנותחה ולמנוע תופעה של עין עצלה.
במידה והניתוח בוצע בשתי העיניים, התפתחות הראיה צפויה להיות תקינה, אך חשוב להמשיך לבצע מעקבים בשל סיכון להופעת סיבוכים מאוחרים ובהם פזילה, היפרדות רשתית וגלאוקומה.
ד"ר אבי אוחיון, רופא עיניים מומחה, מנתח קטרקט, רשתית וזגוגית העין מבצע ניתוחי קטרקט למבוטחי מכבי או באופן פרטי.
ד"ר אבי אוחיון, רופא עיניים מומחה, מנתח קטרקט, רשתית וזגוגית העין מבצע ניתוחי קטרקט למבוטחי מכבי או באופן פרטי. מעבר לאודות ד"ר אבי אוחיון >>>