עכירויות או רחפנים בזגוגית הן מצב עיני נפוץ שיכול להשפיע על אנשים בכל הגילים, אך שכיחותן עולה עם הגיל. עכירויות אלו מופיעות ככתמים קטנים, נקודות או צורות דמויות חוטים הנעים בשדה הראייה. מטופלים מתארים אותן לעיתים כקורי עכביש, רחפנים, יתושים, זבובים וכו׳.
תסמינים ומודעות
התסמינים העיקריים של עכירויות בזגוגית כוללים:
- ראייה של צורות קטנות, כמו כתמים כהים או חוטים שקופים, אשר נשארים בשדה הראייה גם כאשר ממצמצים או מביטים הצידה.
- נקודות שמורגשות במיוחד על רקע בהיר, כמו קיר לבן או שמיים כחולים.
- הבזקי אור מדי פעם, דומים לברקים או להבהובי מצלמה, במיוחד בסביבות חשוכות או מעומעמות.
חשוב לציין שעכירויות בזגוגית הן לרוב בלתי מזיקות, אך עלייה פתאומית במספרן או הופעה של הבזקי אור עשויה להעיד על מצב חמור יותר, כמו קרע ברשתית או היפרדות רשתית ובמצב כזה יש לגשת מיד לבדיקת מומחה רשתית.
גורמי סיכון וסיבות
מספר גורמים עשויים להעלות את הסיכון להתפתחות עכירויות בזגוגית:
- גיל: אנשים מעל גיל 50 מועדים יותר בשל התכווצות טבעית של נוזל הזגוגית בעין.
- קוצר ראייה (מיופיה): קורה בד״כ בגיל מוקדם יותר
- סוכרת: קורה בד״כ בשל דימומים בחלל הזגוגית
- אובאיטיס: במצבים של דלקות תוך עיניות לעיתים נוצרות עכירויות בזגוגית
- היסטוריה של ניתוחי עיניים או פציעות עיניים
הגורם השכיח ביותר לעכירויות בזגוגית הוא היפרדות אחורית של הזגוגית (PVD), אשר מתרחשת כאשר ג’ל הזגוגית נפרד מהרשתית באופן טבעי.
השפעה על איכות החיים
בעוד שרוב האנשים לומדים להתעלם מעכירויות קלות באמצעות הסתגלות של המוח למצב, אצל חלק מהאנשים הן עשויות לגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים הקשורה לראייה. למעשה, מחקרים הראו כי ההשפעה השלילית של עכירויות יכולה להיות דומה לזו של מחלות עיניים אחרות, כמו ניוון מקולרי תלוי גיל ורטינופתיה סוכרתית ובמקרים כאלה כדאי לטפל.
אפשרויות טיפול
עבור רוב האנשים, טיפול בעכירויות בזגוגית אינו נדרש, מכיוון שהן לרוב אינן מפריעות לראייה באופן משמעותי. עם זאת, כאשר העכירויות גורמות לפגיעה ניכרת בראייה, קיימות מספר אפשרויות טיפול:
- מעקב: זוהי האסטרטגיה הנפוצה ביותר לניהול מקרים קלים.
- ויטרקטומיה: הליך ניתוחי הכולל הסרה של ג’ל הזגוגית והחלפתו בתמיסה פיזיולוגית. זהו הטיפול המוחלט ביותר למקרים חמורים של עכירויות בזגוגית.
- וויטראוליזיס בלייזר Nd:YAG: הליך פחות פולשני המשתמש בלייזר לפירוק העכירויות לחלקים קטנים יותר. לאחר טיפול הלייזר עלולה להיות החמרה בכמות הרחפנים מכיוון שלא ניתן לשלוט בתוצאה של הטיפול וכן קיים סיכון לפגיעה בעדשה או ברקמת הרשתית.
- ניהול אורח חיים: שמירה על אורח חיים בריא וניהול מצבים רפואיים נלווים עשויים לסייע במניעת היווצרות עכירויות חדשות כמו למשל איזון סכרת.
חשוב להתייעץ עם מומחה רשתית במקרה של עלייה פתאומית בעכירויות, במיוחד אם הן מלוות בהבזקי אור או שינויים בראייה, שכן אלו עשויים להעיד על מצב חמור יותר המחייב טיפול מידי.